Sundhedsundersøgelse

Sundhedsundersøgelse af katte hos Nørre Jernløse Dyreklinik


Sundhedsundersøgelse af den voksne kat

Den årlige sundhedsundersøgelse af katten er af væsentlig betydning for at opdage sygdomme, slid eller andre problemer som let overses i hverdagen. Det kan f.eks. være tandproblemer som tandsten og tandkødsbetændelse, begyndende hjertelidelser, parasitangreb eller ører- og hudproblemer.

Ved sundhedsundersøgelsen bliver kattens generelle helbred vurderet og dens kliniske tilstand undersøgt. Desuden bliver den vejet og den årlige vægtkontrol gør det muligt at opdage vægttab eller vægtforøgelse som kan være svært at erkende når man ser katten til dagligt.

 

Ved sundhedsundersøgelsen gennemgås følgende punkter

-ØjneIMG_8728.JPG

-Ører (otoskop)

-Tænder og mundhule

-Hjerte og lunger (stetoskop) samt kredsløbet

-Hud og hårlag

-Lymfeknuder

-Lemmer, led, poter og kløer

-Mave/tarm systemet, bughulen palperes

-Kønsorganer, navle, lyske og analkirtler

 

Der bliver stillet spørgsmål om kattens almenbefindende, adfærd og evt. tidligere ordineret medicin diskuteres. Der gives der råd og vejledning i korrekt foder til katten alt efter dens alder, aktivitetsniveau, vægt og helbredstilstand samt gode råd om produkter til forebyggelse af helbredsproblemer.

 

Ved den årlige sundhedsundersøgelse vil katten blive vaccineret mod kattesyge, calicivirus, rhinuthracheitis og leukæmivirus.

 

 

Sundhedsundersøgelse af killingen

Killinger er klar til at flytte hjemmefra når den er 12 uger gamle gammel. På dette tidspunkt kan killingen få sin første sundhedsundersøgelse. Sundhedsundersøgelsen af killingen laves som beskrevet ved den voksne kat. Killingen vaccineres ved første undersøgelse i 12 ugers alderen og igen ca. 4 uger senere ved 16 ugers alderen. Har killingen fået første vaccine ved opdrætter er det en god idé at få lavet en sundhedsundersøgelse som et ”handelstjek” så evt. fejl kan opdages inden man knytter sig til det nye medlem af familien. Hvis killingen skal deltage i shows eller lign. kan den vaccineres allerede i 8 ugers alderen.

Der er ingen lovgivning der kræver at katte skal øretatoveres eller chipmærkes. Alligevel er det en god idé at få katten mærket. Chipmærkning kan ske i forbindelse med sundhedsundersøgelse og vaccinationer mens øretatovering kan ske i forbindelse med neutralisering af katten.

Ved første sundhedsundersøgelse gives gode råd og vejledning om fodring, legetøj m.v.

 

Sundhedsundersøgelse af den ældre katIMG_4964.JPG

Kattens ældningsproces sker hurtigere end ved mennesker og allerede ved 7 års alderen betragtes katten som ”senior”. Sundhedsundersøgelsen laves som beskrevet ved den voksne kat men der bliver nu også fokuseret på aldersbetingede lidelser. En hyppig lidelse ved ældre katte er nedsat nyrefunktion. Der udover kan det være hjertelidelse, sygdomme i stofskiftet og ledproblemer som f.eks. slidgigt

Sundhedsundersøgelse kan suppleres med blod- og urinprøver hvor man får et overblik over hvor godt organer som f.eks. nyrer og lever fungerer. Desuden kan sundhedsundersøgelsen ved begyndende problemer suppleres med ultralydsscanning eller røntgen.